COMPETENCE ASPECTS OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN THE CONTEXT OF GLOBAL TRENDS OF INTELLECTUAL DEVELOPMENT OF BUSINESS ECOSYSTEMS - Тюхтенко, Наталія (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas (Series: Economics and Management in the Oil and Gas Industry), 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню важливості використання компетентнісного підходу в управлінні людськими ресурсами з урахуванням процесів інтелектуалізації суб’єктів господарювання, що функціонують як бізнес-екосистеми. На основі аналізу існуючих підходів визначено сутність бізнес-екосистем як динамічної спільноти, яка еволюціонує, створює та отримує нову цінність за допомогою все більш складних (інноваційних) моделей співпраці та конкуренції, заснованих на інтелектуалізації бізнес-процесів та екосистемного мислення. Сформульовано основні відмінності між бізнес-екосистемами та традиційними формами організації бізнесу: різноманіття та синергія організацій-учасників та окремих осіб може створювати та підтримувати нові ринки для покращення показників діяльності компанії в цілому; можливість створювати більш просунуті технології, інструменти комунікації та спільної роботи через взаємодію та поширювати їх у бізнес-просторі; Спільні цілі, інтереси та цінності роблять командну роботу потужною для спільного сталого довгострокового процвітання на ринку. Освоєно розуміння необхідності оптимізації та підвищення адаптивності людських ресурсів бізнес-екосистем в умовах сучасних трансформаційних змін, що визначається пріоритетністю систем управління (команд), які на основі використання компетентнісного підходу дозволяють значно підвищити ефективність управління, рівень конкурентоспроможності організації, і забезпечувати якість життя кожного її представника. Наголошується, що інтелектуальний розвиток бізнес-екосистем стосується як людини, так і штучного інтелекту, який має серйозний вплив на всі сфери життя – але наголошується, що процеси технологічної сингулярності не могли б відбуватися без управлінської ролі людини. Тому наголошуємо на увазі до процесів інтелектуального функціонування сучасних бізнес-екосистем як до об’єктивного пріоритету, а ролі особистості в ньому як визначального чинника. Відповідно, аналізується сутність категорій «компетентність» та «компетентнісний підхід», а також структура професійної компетентності як системи. Підкреслено, що в бізнес-екосистемі професійна компетентність пов’язана з різноманіттям, що, з одного боку, ускладнює процеси формування професійної системи управління, а з іншого – підвищує потребу в інтелектуалізації всіх виробничих процесів для досягнення якісних показників діяльності компанії. Автором систематизовано основні світові тенденції формування та управління людськими ресурсами на засадах інтелектуалізації та компетентнісного підходу, які важливо враховувати в управлінні бізнес-екосистемами (цифрові компетентності, навчання впродовж життя та організаційне навчання для набуття нових навичок та компетенцій, людська креативність та уява, розвиток soft skills, адаптація політики організації до нових потреб персоналу, інвестиції в освіту та професійну підготовку, управління талантами тощо)