ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ВИКОРИСТАННЯ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ЗАДЛЯ СТАЛОГО МАЙБУТНЬОГО - Suleymanov, Gazanfar Salman; Ismailova, Khajar Gafar; Sheydai, Turkan Ali (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas (Series: Economics and Management in the Oil and Gas Industry), 2025)
Альтернативна енергетика необхідна не тільки для захисту навколишнього середовища, але й для створення сталої енергетичної системи. Використання нетрадиційних джерел енергії залежить від двох умов: відновлюваності джерела палива та його наявності на даній території. Сьогодні такі глобальні виклики, як виснаження озонового шару, зміна клімату, парниковий ефект, посухи, опустелювання, деградація ґрунтів і зменшення біорізноманіття, підкреслюють нагальну потребу в сталих практиках. Крім того, зростання захворювань, пов’язаних із забрудненням, підкреслює, чому перехід від традиційної до відновлюваної енергії більше не є необов’язковим, а є необхідністю. Відновлювані джерела енергії забезпечують більш чистий і стійкий спосіб задоволення потреб в енергії, безпосередньо вирішуючи ці глобальні екологічні проблеми. Метою цього дослідження є вивчення ключових економічних тенденцій розвитку відновлюваних джерел енергії. У дослідженні використовуються такі методології, як системний аналіз, статистичні та експертні оцінки, а також методи порівняння, аналогії та класифікації. Разом ці підходи дають змогу зрозуміти економічні стимули та регуляторні механізми, що підтримують відновлювану енергетику, допомагаючи з’ясувати комплекс факторів, які стимулюють або перешкоджають її розвитку. Ключовим внеском дослідження є використання класифікації для організації основних компонентів економічного регулювання відновлюваної енергетики. Цей метод допомагає визначити найвпливовіші регуляторні сфери, полегшуючи зацікавленим сторонам зосередитися на пріоритетних факторах, які стимулюють впровадження відновлюваної енергії. Крім того, дослідження оцінює запаси відновлюваних джерел енергії, розглядає підтримку інвестицій та аналізує економічні стимули, які могли б прискорити зростання в цьому секторі. Ці ідеї формують основу для розуміння фінансових і політичних заходів, необхідних для підтримки відновлюваної енергетики. Пропоновані вдосконалення економічних стимулів спрямовані на те, щоб зробити відновлювані джерела енергії більш привабливими для інвесторів і зацікавлених сторін, що є важливим для прискорення впровадження. Актуальність дослідження виходить за рамки практичного застосування, пропонуючи цінність організаціям у паливно-енергетичному секторі, а також в освітньому та академічному контекстах. Його висновки можуть стати основою для університетських курсів і зробити внесок у наукові дослідження, підтримуючи поширення знань з економіки та політики відновлюваної енергетики. Поєднуючи економічну теорію з практичним застосуванням, це дослідження дає цінну інформацію для політиків та організацій у всьому світі, які працюють над сприянням сталого, екологічно чистого енергетичного майбутнього.