ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ «ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ» В АЗЕРБАЙДЖАНІ - Suleymanov, Gazanfar Salman; Sheydai , Turkan Ali (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas (Series: Economics and Management in the Oil and Gas Industry), 2022)
У статті розглядаються дані про перспективні напрямки розвитку "зеленої економіки" Азербайджану, реалізації Національної стратегії з використання альтернативних, відновлюваних джерел енергії. Сучасна економіка і суспільство в цілому стикаються зі значною кількістю проблем, які формують систему викликів для подальшого поступального розвитку. Одна з таких проблем викликана формуванням в останні десятиліття системних протиріч між процесами економічного, соціального та екологічного розвитку. Процес глобалізації, стрімкий економічний розвиток, зростання населення через збільшений попит на природні ресурси, країни, що розвиваються мають обмежений доступ до сучасних технологій, зміна клімату та інші фактори екологічних проблем, викликаних людством, стали викликати все більшу заклопотаність. Резюме з охорони навколишнього середовища в країнах з ринковою економікою довгостроковий сталий екологічний розвиток економіки країни має велике значення для забезпечення створення економічних механізмів. Міжнародний досвід показує, що на сучасному етапі економічного розвитку, екологічного регулювання обидва методи повинні бути взаємопов’язані. Економічні механізми, описані в літературі, і заходи, що використовуються на підприємстві, впливають на економічну діяльність, хороше або погане, в залежності від відповідних позитивних або негативних стимулів для створення мічених залишків. У той же час розвиток "зеленої" економіки як і раніше йде дуже мляво і нерівномірно, незважаючи на наявність суспільного попиту на її випереджаюче зростання, а окремі напрямки "зеленого зростання", навіть підтримувані заходами державної політики, слабо взаємопов’язані і розвиваються безсистемно. Таким чином, в сучасних умовах проблема наукового опрацювання підходів до розробки та реалізації державної політики регулювання зеленої економіки в контексті сталого розвитку, а також їх впровадження в практику функціонування органів державного управління стоїть дуже гостро.