ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КОМПАНІЙ - Kochkodan, Volodymyr Bohdanovych; Romanchukevych, Mariana Yosypivna (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas (Series: Economics and Management in the Oil and Gas Industry), 2025)
У статті досліджено роль штучного інтелекту як одного з ключових інструментів підвищення конкурентоспроможності компаній в умовах цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано місце штучного інтелекту в системі формування стійких конкурентних переваг підприємства. Проаналізовано основні технології штучного інтелекту, що застосовуються у бізнесі, зокрема машинне навчання, аналітику великих даних, обробку природної мови, комп’ютерний зір та роботизовану автоматизацію процесів, а також визначено напрями їх практичного використання у виробничій, маркетинговій, фінансовій, логістичній та управлінській діяльності підприємств. Встановлено, що використання штучного інтелекту сприяє підвищенню операційної ефективності, якості управлінських рішень, рівня клієнтоорієнтованості та адаптивності компаній до змін зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що ШІ виступає не лише інструментом автоматизації окремих процесів, а стратегічним ресурсом, який забезпечує перехід до data-driven управління та формування довгострокових конкурентних переваг. Проаналізовано основні ризики та обмеження впровадження штучного інтелекту, зокрема фінансові, кадрові, технологічні, етичні та правові, і визначено напрями їх мінімізації. Узагальнено підходи до оцінювання ефективності використання ШІ, доведено доцільність застосування комплексного підходу, що поєднує економічні, технологічні та організаційно-управлінські показники. Запропоновано приклад системи KPI для оцінювання ефективності використання ШІ та сформовано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності використання штучного інтелекту в діяльності підприємств, які передбачають поетапне впровадження ШІ-рішень, розвиток цифрових компетенцій персоналу, забезпечення якості та безпеки даних, а також інтеграцію інтелектуальних систем у стратегічне управління компаніями.